Telefon (47) 33 48 70 00 - Kontakt oss
Noen viktige punkter man bør gå i gjennom når man skal sette motorsykkelen bort for vinteren.
Instruksjonsbok BMW lastes ned her:
https://www.bmw-motorrad.no/en/service/manuals/manuals.html
Instruksjonsbok Yamaha lastes ned her:
https://www.yamaha-motor.eu/no/nb/service-maintenance/owner-manual/
Man bør unngå bruk av høytrykkspyler. Vannet kan trenge inn gjennom tetninger og deretter forårsake rust og korrosjon. Vi anbefaler å bruke bøtte med såpevann og svamp, hent vann fra hageslangen.
Bruk gjerne lunket vann og ikke la såpe sitte for lenge på motorsykkelen da dette kan gi skader og stygge merker i lakk og plast. Bruk såpe som er anbefalt til motorsykkel/lakkert plast og metall og skyll såpen godt av til slutt.
Hjelm må alltid brukes, men i tillegg så er det viktig å beskytte resten av kroppen. Hansker på hender, jakke og bukse med beskyttelse på utsatte plasser, og sko som støtter ankel og fot.
Men, hvorfor bruke det tenker mange, det skjer ikke meg noe!!
Hjelm er påbudt å bruke, det er også den viktigste beskyttelsen man har. Det holder ikke bare å bruke pappas gamle hjelm som har ligget i garasjen de siste 10 årene. Det burde heller ikke benyttes hjelmer som er kjøpt brukt eller følger med kjøretøyet, man vet ikke hva hjelmen har vært med på av uhell, eller hvor gammel den er.
Hvorfor er dette viktig?
For at hjelmen skal gi optimal beskyttelse er det viktig at den passer godt på hode, den skal sitte godt i kinnene, men heller ikke klemme ved tinningen. Hjelmen er også en ”forbruksvare”. Mister man hjelmen i bakken, kan isoporen inni gå i stykker. Dette er ikke lett å oppdage og behøver heller ikke være synlig. Det behøver heller ikke syntes utenpå hjelmen at den er ødelagt innvendig. Isoporen blir også sprø med tiden. Hvor fort en hjelm burde byttes ut, kommer litt an på bruken. Sol, regn, svette osv. sliter på hjelmen.
Hansker er noe alle som er ute i trafikken burde ha på seg. Grunnen til dette er at hvis uhellet skulle være ute, er hendene det første du tar deg imot med. Det trenger ikke være høye hastigheter før et uhell kan pådra store skader på hendene. I tillegg kan man ha hansker som er varme og vanntette, som holder deg tørr og varm på hendene.
Jakke er ikke påbudt, det er heller ikke så vanlig å se på moped. På 125 cc er det mye mer vanlig å se dem med kjørejakke. Og på tung sykkel kjører "alle" med det hele tiden. Jakken beskytter deg mot skli- og slag skader. I en kjørejakke er det beskyttere i skuldre og albuer. Disse områdene er utsatt ved et uhell, du tar deg imot og du kan lett forhindre skader ved å bruke en jakke med beskyttere. I tillegg er de fleste jakker vanntette, og beskytter deg mot vær og vind. Stoffet i en kjørejakke er også forsterket i sømmer og stoff.
Ryggskinne er til for å beskytte ryggen. Det finnes flere typer ryggskinner, det er en type som man spenner direkte på ryggen. I de fleste jakker er det rom som man kan legge en ryggskinne inn i. Da sitter den inni jakken hele tiden, dette gjør at man alltid har ryggskinnen på seg. De ryggskinnene som man spenner direkte på ryggen, sitter nærmere og gir bedre beskyttelse på ryggen. Hva man velger kommer litt an på bruken.
Bukse er heller ikke påbudt. Den er heller ikke så vanlig å se på de lettere kjøretøyene, men på tung sykkel er det veldig vanlig. På samme måte som jakken beskytter den deg og er også forsterket. En kjørebukse har beskyttere i hofter og knær, som er de utsatte punktene på beina. Den beskytter også mot skliskader. Man kan fint ha kjørebuksen over vanlig klær, når du kjører. Når man kjører lengre turer, er det en fordel og enten ha ull eller syntetisk tøy under både jakken og buksen. Dette gir en mye bedre komfort, og blir heller ikke klamt som for eksempel bomull gjør. Den beskytter også mot vær, vind og skitt som kommer fra veien.
Det finnes også en type kjørebukse som ser ut som olabukser, i de fleste av disse går det an å sette inn slag beskyttere. Disse er forsterket med kevlar innvendig, som beskytter mot skliskader. Det er et godt alternativ mot en vanlig olabukse, noe vi fraråder sterkt mot å kjøre i. Det trengs ikke høy hastighet før olabuksen kan gjøre stor skade. Hvis man er uheldig og sklir bortover asfalten, vil olabuksen kunne flette seg inn i sårene. Noe som gjør skaden værre.
Sko er til for å beskytte anklene. Det finnes mange forskjellige typer sko, som varierer i forhold til type kjøring og behov.
Hva man velger å bruke av kjøreutstyr kommer an på hva man skal kjøre, hvor langt man skal kjøre og type veier. Det er et valg opp til den enkelte. Men for å være optimalt beskyttet er det viktig å kle seg opp fra topp til tå.
Hvis først uhellet er ute så er det lett å unngå de største skadene ved å bruke riktig beskyttelses utstyr.
For å oppnå best mulig komfort når du er ute på tur, er det viktig å kle seg riktig fra innerst til ytterste. Tre lags prinsippet, gjelder også her. Ved å kle seg riktig og være komfortabel, øker den passive sikkerheten. En tommelfinger regel er å holde seg unna bomull og andre stoffer som ikke transporterer fuktighet. Dette gjelder for hele kroppen.
Lag 1:
Det innerste laget skal bestå av absorberende materiale, som også sender fuktigheten videre utover. Ull og syntetisk tøy er ypperlig å bruke her. Det finnes syntetisk tøy med cool max, som er bra å bruke på varme dager. Ull kan brukes året rundt, men er absolutt det beste alternativet på de kaldere årstidene og dagene.
Lag 2:
Dette laget skal ha de samme egenskapene som lag 1. Når du kjører sykkel er det også praktisk at dette laget ikke er for tykt. En tynnere fleece, eller vindstopper, som er beregnet som et mellomlag. Dette er for å gi ekstra varme på de kalde dagene. Og er ikke nødvendig å ha når det er varmt ute.
Lag 3:
Det er beskyttelsesjakke og bukse. Disse er viktige at sitter godt på og ikke er for store, fordi beskytterne ikke skal ha sjansen til å bevege seg for mye. Men det er også viktig at de ikke sitter for trangt heller, fordi man skal ha rom for å bevege seg.
Hvis man fort fryser på hendene, finnes det innerhansker i forskjellige typer. I silke og i fleece, noen med vindstopper. Ved å få flere lag på hendene øker også varmen, men det er da viktig at det ikke blir for trangt. Sitter det for trangt, får du ikke det luftrommet, som tar vare på varmen.
I halsen kan det også være lurt å ha noe for å ta av for vinden, både på varme og kalde dager. Det finnes et bredt utvalg av buffer, halser med fleece eller vindstopper, som er tilpasset forskjellige behov og vær.
Serviceintervallene på tung motorsykkel (BMW og Yamaha) er en førstegangsservice på 1000 km, så hver 10.000 km eller en gang i året. Serviceintervallene på moped, lett og mellom tung motorsykkel kan fravike fra dette, sjekk brukerhåndboken.
For motorsykler, skal dekkene ha en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter. Det anbefales dog at denne lovbestemte grense er en absolutt minimumsgrense. Dekk med mindre en 2 mm mønsterdybde, eller med stor forskjell i slitasje over dekkets tverrsnitt, kan ha en betydelig negativ effekt på kjøreegenskapene og generell sikkerhet. Måling av dekkslitasje skal skje i rillene, som har sliteindikator (Twi – Tread wear indikator).
Hvilket lufttrykk man skal ha i dekkene på motorsykkelen, står i brukerhåndboken. Det hender også det står info om dette på baksvingen/rammen. Lufttrykket skal bare sjekkes når dekkene er kalde.
Anbefalt oljetype står i brukerhåndboken til motorsykkelen.
Noen viktige punkter man bør gå i gjennom når man skal sette motorsykkelen bort for vinteren.
Det er ikke noe problem at motorsykkelen blir levert i god tid før servicen, bare den blir levert i åpningstiden vår. Ønsker dere å levere motorsykkelen tidligere enn en uke før service, ta kontakt med oss for avtale.