Du er her:
  • Forside
  • Kjøreutstyr
  • Hva, hvorfor og hvilket kjøre utstyr trenger man for å kjøre moped, 125cc og MC

Hva, hvorfor og hvilket kjøre utstyr trenger man for å kjøre moped, 125cc og MC

Hjelm må alltid brukes men i tillegg så er det viktig å beskytte resten av kroppen, hansker på hender, jakke og bukse med beskyttelse på utsatte plasser og sko som støtter ankel og fot. Men hvorfor bruke det, tenker mange, det skjer ikke meg noe!!

 

 

                                

 

Hjelm: er påbudt å bruke, det er også den viktigste beskyttelsen man har. Det holder ikke bare å bruke pappas gamle hjelm som har ligget i garasjen de siste 10 årene. Det burde heller ikke benyttes hjelmer som er kjøpt brukt eller følger med kjøretøyet, man vet ikke hva hjelmen har vært med på av uhell, eller hvor gammel den er.

 

Hvorfor er dette viktig?

 

For at hjelmen skal gi optimal beskyttelse er det viktig at den passer godt på hode, den skal sitte godt i kinnene men heller ikke klemme ved tinningen eller forran i pannen. Hjelmen er også en ”forbruks vare”, mister man hjelmen i bakken, kan isoporen inni gå i stykker. Dette er ikke lett å oppdage og behøver heller ikke å være synlig. Det behøver heller ikke synes utenpå hjelmen at den er ødelagt innvendig.  Isoporen blir også sprø med tiden, hvor fort en hjelm burde byttes ut kommer litt ann på bruken. Sol, regn, svette osv sliter på hjelmen.

 

Hansker:  alle som er ute i trafikken burde beskytte hendene. Grunnen til dette er at hvis uhellet skulle være ute, er hendene det første du tar deg imot med. Det trenger ikke å være høye hastigheter før ett uhell kan pådra store skader på hendene. I tilegg kan man ha hansker som er varme og vanntette, som holder deg tørr og varm på hendene.

 

Jakke: er ikke påbudt, det er heller ikke så vanlig å se på de som kjører moped. På 125cc er det flere å se med MC kjørejakke. Og på tung MC kjører nesten alle med det hele tiden. Jakken beskytter deg mot skli og slag skader. I en kjørejakke er det beskyttere i skuldre og albuer. Disse områdene er utsatt ved et uhell. Ved å bruke en jakke med beskyttere så kan skadene bli mindre. I tillegg er de fleste jakker vanntette, og beskytter deg mot vær og vind. Stoffet i en kjørejakke er også forsterket i sømmer og stoff.

 

Ryggskinne: er til for å beskytte ryggen. Det finnes flere typer ryggskinner, det er en type som man spenner direkte på ryggen. I de fleste jakker er det rom som man kan legge en ryggskinne inn i. Da sitter den inni jakken hele tiden, dette gjør at man alltid har ryggskinnen på seg. De rygg skinnen som man spenner direkte på ryggen, sitter nærmere og gir bedre beskyttelse på ryggen. Hva man velger kommer litt ann på bruken.

 

Bukse: er heller ikke påbudt. Den er heller ikke så vanlig å se på de lettere kjøretøyene, men på tung sykler er det veldig vanelig. På samme måte som jakken beskytter den deg og er også forsterkt. En kjørebukse har beskyttere i hofter og knær, som er de utsatte punktene på beina.  Den beskytter også mot skli skader.  Man kan fint ha kjørebuksen over vanlig klær, når du kjører moped/lett mc. Når man kjører lengre turer, er det en fordel og enten ha ull eller syntetisk tøy under både overdel og underdel. Dette gir en mye bedre komfort og blir heller ikke klamt som f.eks bomull gjør. Den beskytter også mot vær, vind og skitt som kommer fra veien.

 

Det finnes også en type kjørebukse som ser ut som olabukser, i de fleste av disse går det ann å sette inn slag beskyttere. Disse er forsterket med kevelar innvendig som beskytter mot skli skader. Det er et godt alternativ mot en vanlig olabukse, noe vi fraråder sterkt mot å kjøre i. Det trengs ikke høy hastighet før olabuksen kan gjøre stor skade. Vis man er uheldig og sklir bortover asfalten, vil olabuksen kunne flette seg inn i sårene. Noe som gjør skaden værre.

 

Sko: er til for å beskytte anklene. Det finnes mange forskjellige typer sko, som varier i forhold til type kjøring og behov.

 

Hva man velger å bruke av kjøreutstyr kommer ann på hva man skal kjøre, hvor langt man skal kjøre og type veier. Det er et valg opp til den enkelte. Men for å være optimalt beskyttet er det viktig å kle seg opp fra topp til tå.

Hvis først uhellet er ute så er det lett å unngå de største skadene ved å bruke riktig beskyttelses utstyr.

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Åpningstider

Butikk:

  Mandag-Fredag 09:00 - 16:30
  Torsdag 09:00 - 18:00
  Lørdag 10:00 - 14:00
     

Verksted:

  Mandag - Fredag 08:00 - 16:00 
  Lørdag Stengt

Kontaktinfo

Telefon: (+47) 33 48 70 00
 

Mc                 salg@speedmc.no     

Verkstedet   verksted@speedmc.no        

Deler            deler@speedmc.no        

Kjøreutstyr  kasse@speedmc.no

 

I perioder er telefonbelastingen meget stor og derfor kan det være nyttig å sende en e-post for å få svar på dine spørsmål.

       
Logo

Speed Motorcenter
Skolmar 30
3232 Sandefjord

 

Tlf: 33 48 70 00
E-post: post@speedmc.no

Personvern